24.11.2022 11:52

Změny systému eOčkování

1.12.2022 vstoupí v platnost novelizace zákona 378/2007 Sb (zákon o léčivech). Zákon bude mít zásadní dopad na odesílání informací o očkování pacienta do systému eOčkování a to v několika krocích. Níže se podíváme na jednotlivé kroky a jaký dopad budou mít na lékaře.

  1. od 1.12.2022 přestane SUKL přijímat záznamy o očkování do stávajícího systému
    Dopad na lékaře:
    Listopadové aktualizace našich systémů deaktivují od 1.12. odesílání záznamů očkování na SUKL (stávající systém eOčkování). Očkování bude samozřejmě možné nadále zadávat do Vašeho ambulantního systému. 
  2. od 1.1.2023 bude spuštěn systém eOčkování na UZISu
    Dopad na lékaře:
    Bude třeba provést aktualizaci Vašich ambulantních systémů a zvyknout si na jiné položky (jiný vzhled okna), které se budou odesílat do nového systému eOčkování. Dobrou zprávou je to, že lékaři si nebudou muset zřizovat nové přístupové údaje - systém bude přijímat stávající SSL certifikáty SUKLu a měl by také přinést výrazné zjednodušení zadávání očkování - tedy snížit počet polí, která je nutné vyplnit.    

    Bohužel příprava a samotné spuštění systému je prováděno na poslední chvíli a nedává lékařům ani výrobcům lékařských softwarů čas na řádnou přípravu. Samotný produkční systém by měl být spuštěn 31.12.2022 a nebude tedy možné otestovat jeho funkčnost a stabilitu. Stejně tak není z našeho pohledu možné očekávat, že všichni lékaři budou 31.12.2022 nebo 1.1.2023 aktualizovat své systémy a řešit případné provozní problémy UZISu, které se při zavádění nového systému nevyhnutelně objeví.
    Proto jsme se rozhodli nevystavovat naše uživatele dalšímu zbytečnému stresu na přelomu roku a úpravy spojené s eOčkováním na UZISu vydáme až v po pečlivém otestování a ověření funkčnosti systému na UZISu. Předpokládáme v průběhu ledna, nicméně vše závisí na stavu systému na UZISu.

Způsob zavedení takto výrazných změn v systému eOčkování je dle mého názoru velmi nešťastný a bohužel opět směrován na přelom roku, což přináší zbytečný stres jak lékařům, tak všem zúčastněným. Měsíční prodleva (od 1.12. do 1.1.), kdy se nebudou informace o očkování nikam posílat, není aktuálně nijak řešena.
CGM ale udělá maximum pro to, aby dopad na naše uživatele byl co nejmenší a přechod na nový systém eOčkování byl co nejhladší. Hned jak bude možné otestovat stav systému na UZISu a ověřit jeho stabilitu provedeme úpravy v našich systémech. Předpokldáme tedy, že v lednové verzi našich ambulantních softwarů přineseme stabilní základní odesílání očkování. Pokud to bude UZIS umožňovat, nabídneme v dalších verzích i možnost zpětně odeslat již zadané očkování, aby mohly být informace o očkováních pacienta i v systému eOčkování úplné.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Dibala

Kanceláře Karviná, Brno

Horká linka - NONSTOP
+420 777 888 477